AKTUALIZOVÁNO: Pilot Zlínu 42 chtěl zabránit nárazu do budovy

30.11.2011

AKTUALIZOVÁNO: Pilot Zlínu 42 chtěl zabránit nárazu do budovy
AKTUALIZOVÁNO: Pilot Zlínu 42 chtěl zabránit nárazu do budovy (Zdroj: Aeroweb.cz)

30. listopadu - aktualizace

Podle dosavadního vyšetřování sobotní nehody na letišti v Mikulovicích se ukazuje, že havarovaný Zlín 42 pravděpodobně žádnou závadu neměl. Pilot vlečeného kluzáku se ještě zpočátku aerovleku odpojil kvůli potížím s pilotáží. Vlečná však nenastoupala do bezpečné výšky a aby její pilot zabránil nárazu do překážky před sebou, ostře zatočil, aby se vrátil na letiště. Manévr se mu však nezdařil dle představ.

"Při vzletu udělal kluzák takzvaný odskok, kdy vzlétl, ale poté se opětovně dotkl země a opět vzlétl. Protože obě letadla začala ztrácet rychlost, pilot kluzáku odpojil vlečné lano a provedl nouzové přistání na dráze. Aby pilot zabránil nárazu letadla do domu, provedl ostrou zatáčku a chtěl také nouzově přistát. Bohužel však s letadlem narazil do plotu u domu," upřesnila pro ČTK jesenická policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

28. listopadu - původní zpráva

Zlín 42 havaroval po vzletu při vlekání, nikdo nebyl zraněn

Sobotní poledne na letišti v Mikulovicích na Jesenicku nepříjemně ovlivnila nehoda letounu Zlín 42. Stroj, registrovaný jako OK-JSF, právě zahajoval aerovlek, když ve výšce zhruba pěti metrů nad zemí přestal stoupat a klesal zpět na zem. Po dosednutí vyjel mimo dráhu a prostor letiště a skončil v oplocení přilehlého stavení. Nikdo nebyl při nehodě zraněn. Příčiny vyšetřují pracovníci ÚZPLN.

Podle svědků, citovaných Šumperským deníkem, letoun při vzletu ztrácel tah. Pilot se zřejmě proto správně rozhodl pro okamžité přistání před sebe. Po nárazu do sloupu elektrického vedení byl Zlín 42, patřící Aeroklubu České republiky, zničen. Událost se odehrála během loučení s letovou sezónou Aeroklubu Jeseník.

Stanislav Suchý z ÚZPLN odmítl dle zmíněného listu nehodu jakkoliv komentovat. Není ale vyloučeno, že svou roli zde sehrálo i počasí - zejména závětrný rotor se podle místních pilotů nad mikulovickým letištěm vyskytoval často.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář