O malá česká letadla je velký zájem v USA

04.07.2006

Čeští výrobci malých sportovních letadel berou útokem americký trh, který se tomuto výrobku letos otevřel po více než dvacetileté pauze. Do USA dodaly od začátku roku české firmy jako Evektor-Aerotechnik, TL Ultralight či CZAW již desítky letadel. Píšou to dnešní Hospodářské noviny.

O malá česká letadla je velký zájem v USA
O malá česká letadla je velký zájem v USA (Zdroj: Aeroweb.cz)

"Loni jsme vyrobili 120 letadel, letos výrobu ztrojnásobíme, ale počítáme s tím, že postupně zvedneme produkci na pětinásobek," řekl HN majitel letecké továrny TL Ultralight Chip Erwin. "Abychom stíhali výrobu pro americký trh, museli jsme se přestěhovat do nové továrny a zdvojnásobit počet lidí na 80," dodala Barbora Hubená z TL Ultralight.

Vyslanci americké firmy Cessna Aircraft podle deníku minulý týden sondovali v Kunovicích u Uherského Hradiště, kde působí dva výrobci ultralightů - firmy Evektor-Aerotechnik a CZAW. Podle Jaroslava Růžičky z Evektoru šlo zatím jen o seznamovací návštěvu. "Žádná vážná jednání o spolupráci nevedeme," řekl deníku Růžička, jehož firma letos v USA prodává padesát strojů a počítá s dalším růstem.

Malá sportovní letadla známá jako ultralight se od 70. let v USA prakticky neprodávala. Od začátku roku úřady v USA uzákonily tuto kategorii letadel, pro něž je snadné získat pilotní průkaz, píšou HN.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář