Dejte sbohem logbooku s novým pomocníkem v kokpitu

07.11.2011

Jako novinka se nedávno na trhu přenosné avioniky objevil přístroj s označením TK100. Jeho účelem je usnadnit práci pilotům, instruktorům a také majitelům leteckých škol, kterým pro samé létání nezbývá moc času na samotnou evidenci jejich letů.

Dejte sbohem logbooku s novým pomocníkem v kokpitu
Dejte sbohem logbooku s novým pomocníkem v kokpitu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Řešení se pro ně narodilo ve firmě FID Avionics. TK100 je přenosné zařízení, které díky integrovanému tlakového senzoru detekuje okamžik vzletu a přistání letadla. Časy letů ukládá do paměti a tím vytváří evidenci letů – tzv. časomíru. Ta probíhá automaticky bez nutnosti jakékoliv obsluhy během letového dne.

Díky přehlednému displeji je možné kdykoliv procházet seznam zaznamenaných letů, zobrazovat denní uzávěrky (celkový počet letů a letovou dobu za celý den), nebo můžete v režimu zobrazení letových informací sledovat údaje, jako je nadmořská výška, výška nad letištěm, letová hladina, tlak přepočtený na hladinu moře a také vertikální rychlost letadla.

TK100 není nutné jakkoliv instalovat ani zapojovat na palubu letadla. Vystačí ji mít s sebou, bezpečně umístěnou na palubě během letů (např. v postranní odkládací kapse apod.). Přístroj je vybaven integrovaným nabíjecím akumulátorem, jehož kapacita vystačí na cca 60 hodin provozu (tzn. přibližně sedm dní při využití osmi hodin denně). Pro nabití stačí zařízení jednoduše připojit na napájecí adaptér, který je dodávaný společně s TK100.

Přístroj je vybaven portem pro komunikaci s PC, který umožňuje export seznamu letů do standardního formátu souboru, který lze otevřít v programu Microsoft Excel, OpenOffice.org Calc apod.

TK100 je zkrátka užitečný pomocník pro ty, kteří si rádi usnadní práci spojenou s evidencí letů. Více informací o produktu naleznete na adrese www.fid-avionics.eu.

Technické parametry:

Rozměry: 118 x 80 x 24 mm
Hmotnost: 210 g (včetně 60 g akumulátoru)
Displej: pozitivní STN, alfanumerický, 20 znaků x 4 řádky, bílé podsvětlení
Baterie: interní akumulátor NiMH 9 V, 200 mAh, výdrž cca 60 hodin
Napajení: 8-30 V DC, 20 mA, konektor RJ9
Provozní teplota:  -20 ºC – +50 ºC

Více informací o produktu najdete na stránkách ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář