Jak se létá rekreační navigační soutěž

05.08.2011 2 příspěvky

Létat okolo komínu či na sousední letiště ke kamarádům na kafe je sice pěkné, ale každý pilot časem začne pošilhávat po nějakém větším výletu, či dokonce by chtěl vyzkoušet nějakou jednoduchou rekreační navigační soutěž. Ale jak na to?

Jak se létá rekreační navigační soutěž
Jak se létá rekreační navigační soutěž (Zdroj: Aeroweb.cz)

Co si mám připravit s sebou? Podle jaké mapy se bude létat? Co je vlastně úkolem soutěžního letu? Není to moc náročné? Já se určitě ztratím a budu mít pěknou ostudu! Ještě udělám nějaký malér. Raději nikam nepoletím!

Tak s těmito otázkami a předsudky se setkávám velmi často, když zvu piloty na rekreační navigační soutěž. Základní odpověď je: není to náročné a zvládne to každý pilot! Všechny rekreační navigační soutěže jsou připraveny právě s důrazem na nové a méně zkušené piloty tak, aby si každý mohl pěkně zalétat a naučit se něco nového. A věřte mi, většinou je na letišti fajn atmosféra a při soutěži si užijete spoustu legrace.


Soutěžní letadla na stojánce

Rekreační navigační soutěže jsou pořádány na mnoha letištích snad v každém koutě naší krásné země. Soutěže probíhají po celý rok, můžete si vybrat třeba tu na nejbližším letišti, nebo se naopak vypravit někam dále, abyste poznali zase jiný kraj. Termíny jednotlivých soutěží a odkaz na podrobné informace o soutěži najdete v kalendáři leteckých akcí – třeba právě zde na Aerowebu, nebo také v kalendáři ve vaší Databázi letišť, v časopise Pilot a podobně.

A co vás na soutěži čeká a jak se připravit? Většinou se jedná o jednoduchý navigační let po předem známé trati. Některé soutěže jsou zpestřeny tím, že si pilot musí trať před letem sám zkonstruovat podle zadání. Ani zde není čeho se bát, konstrukce je vskutku jednoduchá a organizátor vám vždy rád pomůže, abyste vše zvládli, a neměli stres před odletem.


Navigační přípravu vám většinou spočítá organizátor a vy dostanete pro let vše hotové

Navigační let probíhá podle mapy v měřítku 1 : 200 000 (nejčastěji). Soutěžní mapu dostanete od pořadatele, vaším úkolem bude většinou jen zakreslit si do ní trať. Na to budete potřebovat klasické rýsovací pomůcky. Většinou si plně vystačíte s propiskou, obyčejnou tužkou, tenkým lihovým fixem (je dobré mít dvě barvy – hodí se červená a zelená), navigačním trojúhelníkem (trojúhelník s úhloměrem) a může se vám hodit také kružítko.

V letadle by vám kromě klasických letových přístrojů (ze kterých na soutěži použijete asi především rychloměr) neměli chybět stopky nebo přesné hodiny. Důležité je, aby se dali nastavit přesně podle času UTC a měli ukazatel vteřin. Hodiny s časem UTC jsou většinou na soutěži vystaveny, aby si mohl každý soutěžící své hodiny přesně nastavit. Pokud máte v letadle GPS, je nutné ji vypnout (pokud je pevně zabudována, organizátor vám ji jednoduše zapečetí), použití GPS není při soutěžním letu dovoleno.


Soustředění před vzletem nad soutěžní mapou

Na většině soutěží se také setkáte s takzvaným loggerem. Jedná se o škatulku, ve které je zabudována speciální GPS s pamětí. O logger se nemusíte vůbec starat, na většině soutěží mají loggery zajištěny organizátoři a zapůjčí vám je. Často vám dokonce logger přímo umístí do kabiny tak, aby měl ideální příjem, a ještě vám jej před letem zapnou, abyste na to nezapomněli. Logger nemá žádný display – tak není možno jej použít pro navigaci, ale celý váš let si zapamatuje a organizátor podle tohoto zápisu letu vyhodnotí, jak jste navigovali.


Soutěž v navigaci je často doplněna také soutěží v přesnosti přistání

Takže pokud to shrnu – na soutěž nepotřebujete nic speciálního. Vystačíte si se základními rýsovacími pomůckami a stopkami či hodinami s ukazatelem vteřin. Přivezte si s sebou hlavně dobrou náladu a jako navigátora si vezměte třeba manželku nebo přítelkyni. V průběhu soutěže bývá na letišti organizován kulturní program, aby se nikdo nenudil.


Kulturní program probíhá většinou na letišti po celý den

Pokud se chcete dozvědět o létání na rekreačních navigačních soutěžích více a pořádně natrénovat, přijďte v sobotu 13. srpna 2011 v 10:00 na letiště Benešov. Bude tam probíhat Školení sportovní navigace aneb jak létat navigační soutěže, kde se dozvíte mnoho zajímavých informací a vše si budete moci také prakticky vyzkoušet. Nezapomeňte se přihlásit do 10. srpna. Bližší informace naleznete zde: www.aerobaze.cz/pohar.


Na vítěze často čekají hodnotné ceny

No a jaké nejbližší soutěže vám mohu doporučit? Určitě Pohár F-AIRu, jehož 16. ročník probíhá na letišti Benešov v sobotu 20. srpna od 9:00. Dále třeba Memoriál Zdeňka Běhounka 10. září na letišti Kladno nebo Memoriál Václava Bubna 17. září na letišti v Jaroměři.

Tak zkuste letos překročit svůj stín a přijďte soutěžit! Čeká vás pěkný den na letišti, zalétáte si a naučíte se u toho něco nového, poznáte se s novými přáteli a v neposlední řadě uděláte další krok k vlastnímu bezpečnějšímu létání.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Pěkný článek

06.08.2011 v 10:35 Kang

jak je ale zajištěno, že si někdo nevezme příruční GPS nebo, že nepoužije GPS v mobilu?

Odpovědět

GPS

06.08.2011 v 13:36 baks4c

Zajištěno to není, je to věc slušnosti. Podobně jako zákaz spojení po dobu letu. Pokud budou posádky na spojení např. pomocí mobilu a budou se vzájemně informovat o nalezených fotkách a znacích, je to stejné jako používání GPS. Setkal jsem se i s tím, že po letu se posádky ze stejného aeroklubu sesedly a vzájemně si doplnily nalezené fotky a znaky. Pro mě je rozhodující vlastní pocit, jak jsme trať zaletěli, a ne pořadí. Koneckonců, pokud se bude podvodník vychloubat někde v hospodě, že vyhrál, snadno se mu může stát, že ho někdo uzemní. "Sice jsi vyhrál, ale podvodem!"

Odpovědět

Přidat komentář