Použití pravítka Databáze letišť

26.06.2011 7 příspěvků

Jelikož je mezi námi piloty mnoho takových, kteří si nevědí zcela rady s používáním navigačního pravítka přiloženého ke každé Databázi letišť, připravil jsem jednoduchý a krátký návod na jeho používání.

Použití pravítka Databáze letišť
Použití pravítka Databáze letišť (Zdroj: Aeroweb.cz)

Vedla mne k tomu osobní zkušenost. Asi před měsícem jsem byl na soustředění navigátorů nařčen mladými piloty, že pravítko nefunguje a nedá se s ním nic změřit – a prostě ty čísla jsou tam špatně. Po krátké ukázce i moji kamarádi (mimo jiné účastníci loňského mistrovství světa v letecké navigaci) uznali, že pravítko je zcela v pořádku. Všichni, kdo s používáním pravítka zápasíte, si z toho nic nedělejte a přečtěte si následující návod. Pro vzorový příklad jsem vybral let z letiště Příbram na letiště Jihlava.

Změření vzdálenosti a času letu

Přiložím nulovou pozici na pravítku na výchozí bod trati letiště Příbram (1) tak, aby horní linie pravítka protínala zároveň koncový bod trati, tedy letiště Jihlava (2). Na stupnici pravítka odečtu vzdálenost obou letišť (v tomto případě cca 116 km/63 mm). Na níže umístěné stupnici můžu podle své traťové rychlosti odečíst přibližný čas potřebný k uletění dané vzdálenosti. Abych určil správný čas, musím odečítat na stupnici odpovídající mojí rychlosti (3). Pro tento vzorový příklad – pokud je moje rychlost například 150 km/h – potřebuji k uletění trati cca 47 minut.


Klikněte pro zvětšení

Změření kurzu letu

Přiložím pravítko jeho středem, který je označen modrým trojúhelníkem (1), na jakýkoliv blízký poledník (nejvhodnější je ten, který je přibližně na polovině vzdálenosti mezi výchozím a koncovým bodem trati) tak, aby horní linie pravítka protínala zároveň výchozí bod trati, tedy letiště Příbram (2), a také koncový bod trati letiště Jihlava (3). Na stupnici úhloměru po obvodu pravítka odečtu na tom samém poledníku, na který jsem přiložil pravítko modrým trojúhelníkem, kurz letu (4). Pro správné určení kurzu použiji barvu čísel podle barvy šipky směřující směrem, kam letím. Pokud letím z Příbrami do Jihlavy, letím ve směru modré šipky (5), tudíž budu odečítat modrá čísla (pokud bych letěl naopak z Jihlavy do Příbrami, odečítal bych černá čísla). V tomto vzorovém příkladě bude kurz letu 107°.


Klikněte pro zvětšení

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Měřítko

26.06.2011 v 0:29 Štěpán

Pro jistotu by stálo za to i zdůraznit, že pravítko lze použivat jen s mapou z databáze, která má měřítko 1:1 000 000 a ne ICAO mapou, která má měřítko 1:500 000. Aby se potom nekdo nedivil, ze uletel trat dvakrat rychleji:)

Odpovědět

Problém a jeho řešení

26.06.2011 v 10:24 RAMPA

Uvedený problém s měřítky řeší kopírka.

Odpovědět

Měřítko

28.06.2011 v 11:30 Patrik Sainer

Pravítko pro mapu ICAO 1:500 000 jsme připravili také (není pouze zmenšené, má také upravený rozsah hodnot), ale bohužel nám jej v tiskárně zapoměli přibalit do Databáze letišť. Proto jsme jej nechali vložit alespoň do každého časopisu Pilot - číslo 4/2011. Pokud se na vás nedostalo, můžete si obě pravítka zdarma stáhnout na www.aerobaze.cz/pravitka ve formátu PDF a vytisknout si je na vaší tiskárně.

Odpovědět

měřítko

26.10.2011 v 11:26 zdeněk

Tak do této doby jsem pořádně nevěděl jak to měřítko funguje.teď je mi to jasné. děkuji

Odpovědět

Měřítko

30.11.2011 v 20:04 Honza Hrubý

Take se pripojuji k dikum za objasnění všech funkcí pravítka!

Odpovědět

dotaz

29.08.2020 v 8:30 Aleš

A jak vypočitám kurz když letím rovnoběžně s poledníkem? Myšleno že mi neprotne pravitko? Příklad  Přerov LKPO do Kroměříž LKKM.

Odpovědět

RE: dotaz

30.08.2020 v 17:25 LB

Protni s rovnoběžkou a přičti/odečti 90 stupňů :)

Odpovědět

Přidat komentář