Tempelhof přežívá v nové roli

02.11.2010 2 příspěvky

Berlín se pyšní celou řadou památek, z nichž mnohé proslavila chvalně i nechvalně druhá světová válka. Tempelhof mezi takové památky rozhodně patří, proto si zasluhuje malou připomínku.

Tempelhof přežívá v nové roli
Tempelhof přežívá v nové roli (Zdroj: Aeroweb.cz)

V sobotu tomu byly právě dva roky, co se pro veškerý provoz uzavřelo jedno z nejdůležitějších letišť světové historie. Tehdejší světový rekord ve výšce letu z roku 1909, první pravidelná letecká doprava z roku 1923 i významný letecký most na sklonku 40. let minulého století - to vše se odehrávalo na berlínském Tempelhofu. A ačkoliv by se mohlo zdát, že dny slavného aerodromu byly před dvěma lety sečteny a podtrženy, letiště žije dál. Jen už se po něm neprohánějí aibusy, boeingy ani cessny, ale bruslaři, skateboardisti a maminky s kočárky.

Týden před ukončením provozu Templehofu se na letiště vydal i Aeroweb. Reportáž najdete ZDE!

O budoucnosti letiště se vedly diskuse ještě během posledních let, kdy byl Tempelhof v provozu. Nakonec, zdá se, zvítězila myšlenka z nejušlechtilejších. Zatímco objekt terminálu se má proměnit v muzeum, připomínající tempelhofskou bohatou historii, plocha kolem drah je volně přístupná veřejnosti. Letiště coby park slouží jak Berlíňanům, tak všem dalším návštěvníkům k provozování nejrůznějších sportů a k unikátním procházkám po ploše, na které při poválečné blokádě města přistávala prakticky jediná materiální pomoc zdejším obyvatelům.

Namísto letadel je nebe nad Tempelhofem plné ptáků a v podzimním období také draků. Zpevněné plochy zase využívají lidé na bruslích, skateboardech apod. Současný stav využití letiště chválí především ekologové, kteří stojí tvrdě proti alternativním plánům na zástavbu travnaté plochy, jež plní podle jejich průzkumů nenahraditelnou úlohu v uchování současného mikroklimatu celého Berlína.

Na Tempelhof se naše redakce vypravila i ku příležitosti pomyslného druhého výročí od ukončení provozu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

smutne

04.11.2010 v 14:29 matus

bohuzial nieje prve a asi ani posledne letisko s takým osudom

Odpovědět

Dokonalé

10.11.2010 v 10:43 Tom

Když už má město více letišť a nepotřebuje všechny, tak je skvělé udělat z toho veřejnou plochu, ne elektrárnu nebo sklad.

Odpovědět

Přidat komentář