Letecká předpověď ČHMÚ v novém kabátě

07.10.2010 2 příspěvky

Letecká předpověď ČHMÚ v novém kabátě
Letecká předpověď ČHMÚ v novém kabátě (Zdroj: Aeroweb.cz)

Většina pilotů v ČR využívá ke své předletové přípravě počasí stránky OLM ČHMÚ. Kdo si však v minulém týdnu otevřel například odkaz v oblíbených přímo na stránky Odboru letecké meteorologie, zůstal nemile překvapen. Místo kýžených dat totiž prohlížeč vypsal pouze obligátní hlášku, že stránku nelze zobrazit. Důvod je prostý, Český hydrometeorologický úřad se konečně rozhodl pro změnu vzhledu svých webových stránek a také menšímu přesunu dat. Nejen tedy, že se stránky s leteckou předpovědí nenalézají na svých původních virtuálních místech, ale také si budeme muset zvyknout na nové rozdělení jednotlivých sekcí.

Přestože nový vzhled stránek je pro běžného konzumenta "lidové" předpovědi počasí rozhodně velkým přínosem, v nás pilotech může na první dojem vzbuzovat spíše rozpačité pocity. Kdo byl zvyklý, že si jedním kliknutím přepínal předpovědi, GAMETy, námrazy, aktuální srážky či detekci blesků, zjistí, že nový web je koncipován trochu jinak, nakonec nutno řící že i logicky. Striktně jsou od sebe totiž odděleny sekce výstrah, předpovědí, aktuálních přehledů atd. Námi hledaná data se tedy nacházejí v sekci "Předpovědi" pod kartou "Letecké". Postupným proklikáváním se tak člověk dostane tam, kam potřebuje.

Pakliže ale budete chtít zobrazit aktuální srážky, z karty předpovědí je třeba se přesunout do sekce aktuálních přehledů, kde se zobrazí radarové odrazy srážek na vylepšené podkladové mapě oproti původnímu šedému reliéfu. Je ovšem pravdou, že jeho kvalita se nedá srovnávat například s podkladem na stránkách radar.bourky.cz, který využívá podrobných mapových dat ze stránek Googlu.

Přesvědčte se o novém vzhledu sami, a to na webu www.chmi.cz.

Přehled důležitých informací o počasí najdete i nadále v sekci Briefing na Aerowebu ZDE.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Nespokojenost

08.10.2010 v 13:56 Jivo

Doufam, ze se vse zatim vyladi a jeste chvilku ma byt funkcni stary system na adrese http://old.chmi.cz/ . Mne v Opere ani ve starem Firefoxu hold sekce predpovedi nefunguje. Zatim jsem to neresil, spukuloval jsem na ladeni systemu. Tak to napravim a zaslu na CHMI. Obcas take menu neni dostupne a stalke se natahuje jen moznost Info for you/ About us/ Log-in a anglicke stranky opravdu jen se zakladnima informacema o spolecnosti. jeji strukture a historickych dat bez aktulanich meteo informaci. Nepomuze ani odkaz na home stranku s odlazem http://portal.chmi.cz/portal/dt?JSPTabContainer.setSelected=JSPTabContainer%2FP1_0_Home&last=false ,ale poze zasani startovaci stranky rucne do adresslisty www.chmu.cz, protoze www.chmi.cz mne hodi zpet na tu anglickou bez informaci. No, jdu udelat nejaky vytah a psat na CHMU.

Odpovědět

plachtaři a balonáři

10.10.2010 v 13:45 Radek

Nevíte kde na novém webu najít předpověď pro plachtaře a balonové létání?

Odpovědět

Přidat komentář