Ohlédnutí za Red Bull Air Race v Perthu

21.04.2010

Druhý díl seriálu leteckých závodů ovládl Hannes Arch. Rakouský pilot se blýskl časem 1:26:03 a o 48 setin porazil domácího Matta Halla. Čech Martin Šonka skončil 14.

Ohlédnutí za Red Bull Air Race v Perthu
Ohlédnutí za Red Bull Air Race v Perthu (Zdroj: Aeroweb.cz)
Zvláště na domácích fanoušcích bylo znát zklamání, když „jejich“ Matta Halla, který do té doby držel nejlepší čas z finálové čtyřky, porazil o 48 sekund Hannes Arch. Pořadím mohl ještě zamíchat vítěz kvalifikace Paul Bonhomme, ale ten skončil třetí za Hallem, a rakouský pilot se tak radoval z triumfu. Čtvrtý ve finále skončil Nigel Lamb z Velké Británie.

Již v kvalifikaci se zrodilo překvapení. Maďarský matador Peter Besenyei, třetí z Abú Dhabí, se neprobojoval přímo do hlavního závodu a byl odkázán na dodatečný rozlet Wild Card, ze kterého nakonec postoupil na úkor Španěla Madeana a Martina Šonky. Dál už se ale Maďar nedostal a obsadil celkově 10. příčku. Na startu kvalifikace chyběl po havárii z tréninku Brazilec Kindlemann. Otázkou zůstává i jeho setrvání v Red Bull Air Race.

V tabulce celkového pořadí se po druhém závodě na čele drží Brit Bonhomme s 22 body, za ním je jeho krajan Lamb s 18 a na třetí místo se posunul vítěz z Perthu Arch se 14 body.

Martin Šonka zůstal i ve svém druhém závodě RBAR před branami hlavního závodu, i tak se ale dá jeho výkon považovat za úspěch. Obsadil 14 místo s časem 1:50:20, stejnou příčku drží i v celkovém hodnocení. Extrémně náročná soutěž, která je často přirovnávána závodům Formule 1, vyžaduje určitý čas na „aklimatizaci“, často i jednu celou sezónu. Proto jsou Martinovy výkony dobrým příslibem do budoucna.

Sestřih finálové skupiny Final 4

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář