Helicoptershow

07.06.2006

V sobotu 27. května se po roce na letišti v Hradci Králové uskutečnila již poněkolikáté Helicoptershow a to v rámci konference Helimed(dříve AirAmbulance). My Vám z této akce přinášíme krátkou fotoreportáž.

Helicoptershow
Helicoptershow (Zdroj: Aeroweb.cz)

Helicoptershow – pro někeho letecký den plný vrtulníku, pro jiné setkání leteckých záchranářů z celé České republiky.

Akce probíhala od 9:00 do 17:00, letový program od 13:00. Kdo přijel již na začátku, tedy v 9:00, tak se díky statickým ukázkám a doprovodnému programu nenudil. Například v hangáru Delta System – Air (DSA) byl poprvé v ČŘ k vidění model(nebo chcete-li mock-up) 1:1 vrtulníku Bell 429. Kousek opodál patřil stánku projektu OK-Ambulance, zde se zájemci o kartu dárce mohli ptát zkušených záchranářů na cokoliv. Pro návštěvníky s dětmi byla určitě zajímavá venkovní expozice požárních, policejních a vojenských automobilů. Na statické ukázce jsme mohli spatřit snad všechny typy vrtulníků a letadel, které DSA používá. 

Letová ukázka byla zahájena skupinovým letem vrtulníků – 2x EC135(DSA),AS355(DSA), Bell 206 a 427(Alfa Helicopter) a W3A Sokol(Armáda ČR). Zde bych chtěl poděkovat Danielu Tučkovi, že jsem se mohl svézt v EC135, zážitek to byl opět skvělý. Myslím si, že fotky řeknou více než slova.

 

 

 

 

 

 

Po přistání naší skupiny postupně přistála technika(L410, L39, Z142 a Mi-2) z Centra leteckého výcviku v Pardubicích.

 

 

 

 

   

Dále došlo k simulované dopravní nehodě, kde vrtulníky prováděly záchranu z podvěsu nebo za použití palubního jeřábu.

 

 

 

 

 

 

Armáda předvedla svůj nový vrtulník Mi-171, dále ukázku SAR(Search and Rescue), kdy za nízkého průletu z vrtulníku W3A Sokol vyhodila figurínu parašutisty. Kdo tuto ukázku viděl poprvé, tak si nebyl nejdříve jistý, zda šlo o figurínu nebo o skutečného člověka(tím mířim na šokované diváky). V průběhu dne se ukázal i Jas 39C Gripen AČR, který údajně poprvé na leteckém dni v ČR předvedl akrobacii. V Hradci dokonce i přistál, projel kolem diváků a odletěl.

 

 

 

 

 

 

Mezi diváky však asi největší obdiv sklidily ukázky pilotáže vrtulníku, které odměnili potleskem. Asi nejpůsobivější byla ukázka slovenského Bellu 206(im. OM-ARI), dále také liberecké EC135.

 

 

 

 

 

 

Tradičně byl předán šek nadaci Pomozte dětem! a s tím spojená záchrana kuřete, které bylo chvilku předtím šikanováno piloty Alfa Helicopter .

 

 

Akce byla zakončena soutěží vrtulníků se záchranáři v podvěsu. Jednoduše řečeno, vítězem byl asi každý kdo se nenamočil. Na závěr bych chtěl poděkovat organizátorům za skvělá místa a příležitosti k focení – blízko k dráze a k vrtulníkům a ne proti slunci. Jediným zklamáním pro mě byla neúčast Letecké služby Policie ČR.

 

 

 

 

 

 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Vrtulníky


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář