Nad Kremlem proletí rekordní počet strojů

07.02.2010

Nad Kremlem proletí rekordní počet strojů
Nad Kremlem proletí rekordní počet strojů (Zdroj: Aeroweb.cz)

V Rusku se při příležitosti 65. výročí vítězství ve druhé světové válce uskuteční nebývalé oslavy. Na Rudém náměstí v Moskvě budou kromě ruských vojáků pochodovat i Francouzi a možná i Američané a Britové jako někdejší sovětští spojenci a na nebi se chystá i největší ukázka bojového letectva v postsovětské historii. Podle čtvrtečního vydání listu Kommersant má nad Kremlem přeletět 165 letounů a vrtulníků. Cizí vojáci byli k účasti pozváni vůbec poprvé za celou historii moskevských přehlídek.

Paříž se podle francouzského velvyslanectví už rozhodla pozvání vyhovět. Kontingent ze země galského kohout má tvořit 70 příslušníků vojenského letectva včetně čtyř důstojníků. Po Rudém náměstí budou pochodovat pod praporem legendárního stíhacího pluku Normandie-Němen, pod kterým se francouzští piloti bili na východní frontě. Pokud by se Američané a Britové rozhodli pozvání přijmout, reprezentovaly by je nejspíše jednotky o stejné velikosti.

Podle Kommersantu letos poletí i pětice strategických bombardérů Tu-95 a Tu-160. Představit se mají také nejnovější stíhací bombardéry Su-34.

Zdroje: www.ceskenoviny.cz; www.tyden.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář