Martin Šonka míří do Red Bull Air Race!

10.11.2009

Martin Šonka míří do Red Bull Air Race!
Martin Šonka míří do Red Bull Air Race! (Zdroj: Aeroweb.cz)

Do vzdušné F1, světové série Red Bul Air Race, nakročil akrobatický pilot Martin Šonka. Po absolvování letního přípravného kempu ve Španělsku získal superlicenci opravňující ho ke startu v tomto prestižním seriálu závodů. Šonka jako jediný český pilot s tímto osvědčením zatím s napětím vyčkává, zda dvojice uchazečů (Čech, Brazilec) bude nominována na uvolněná místa mezi špičkovou patnáctku RBAR.
 
K superlicenci vedla letos cesta přes čtyři kempy, které museli adepti RBAR absolvovat. Z pětice uchazečů, kterou tvořili čtyři muži a jedna žena (Francouzka, Slovinec, Brazilec, Fin, Čech), byli úspěšní jen dva. Piloti museli prokázat, že umějí létat nízko nad zemí, dokážou se v krajních situacích rozhodovat pro nejbezpečnější cestu či zda nemají problémy v komunikaci se zástupci médií a vystupováním před kamerou.

Celou pětku nejdříve čekalo seznámení s novým strojem, detailní instruktáž, a trénink s pilováním akrobatických prvků. Instruktoři silně dbají na bezpečnost a žádné chyby neodpouštějí. V poslední části přípravného kempu se dostanou adepti RBAR  konečně také k samotnému letu mezi pylony. Pokud instruktoři zaznamenají riskantní prvky při prolétávání vzdušných bran, pilota nekompromisně vyřadí. Martinovi se dařilo i v této části, kterou si zaletěl ve Španělsku poblíž Madridu. Při svém premiérovém letu se proplétal mezi pylony naprosto suverénně, ani jednou se žádného z nich nedotkl.

Mezi patnáctku soutěžních pilotů se dostanou jen nejlepší z nejlepších. Závody Red Bull Air Race se létají 10 metrů nad zemí v rychlostech 350 km/hod a s přetížením až 12 G  a jen skuteční machři, kteří se dokáží rozhodnout ve zlomku vteřiny, zde uspějí. Šonka ve velmi těžkém testu obstál, spolu s ním už jen Brazilec. Do konce listopadu bude jasno, zda tito dva piloti v příští sezoně rozšíří startovní pole nejsledovanější letecké soutěže světa.
 
Po finálním výroku komise nastane pro pilota další kolo příprav. Piloti musí shánět sponzory. Musí zaplatit mechaniky, velkou sumu stojí sehnat si letadlo, nákladné je pouhé zapůjčení akrobatického speciálu, natož jeho pořízení. Neomezenou studnou výdajů je pak samotné ladění stroje.  I s těmito problémy Martin Šonka musí počítat, ale RBAR je přesto jeho velkým snem. „Tohle je totiž šance, která už nemusí přijít," říká první pilot Red Bull Air Race - vzdušné Formule 1.
 
V živém rozhlasovém vysílání uslyšíte Martina Šonku v pondělí 16. 11. od 17.00 hod. Více o pořadu se dozvíte na http://www.mad-speakers.cz/mdc89-akrobaticke-letani-a-red-bull-air-race-a-martin-sonka

Zdroj: aecr.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář