Akrobatická špička z celého světa létá na Hosíně

12.07.2009

Akrobatická špička z celého světa létá na Hosíně
Akrobatická špička z celého světa létá na Hosíně (Zdroj: Aeroweb.cz)

Mistrovství světa v akrobacii na kluzácích bylo slavnostně zahájeno včera na letišti Hosín pod pořadatelskou taktovkou Aeroklubu České Budějovice a pod záštitou Aeroklubu České republiky.

Akrobatické sestavy piloti trénovali již v minulém týdnu, od sobotního rána pod dohledem týmu rozhodčích již létají „naostro“.

Závodníci začali v sobotu povinnou sestavou, kterou prokládaly krátké dešťové přeháňky, ale ty by měly v následujících dnech podle předpovědí počasí zmizet a soutěžící tak budou moci létat podle programu od deváté hodiny ráno až do osmé večerní. Poté, co 34 pilotů z jedenácti zemí světa odlétá povinné, přijdou na řadu sestavy tajné. Do těch vkládají jednotlivé prvky, tzv. figury, všechny národní týmy. V druhé půli příštího týdne pak dojde na třetí typ soutěžních sestav, a to volné, které si soutěžící  „šijí na míru“.

Českou republiku reprezentuje tříčlenný tým ve stejném složení, v jakém na loňském mistrovství Evropy v polské Radomi vybojoval zlatou medaili ve družstvech (Přemysl Vávra, Jan Rozlivka, Miroslav Červenka).

Nejpočetnější tým vypravili na 13. MS světa v akrobacii na kluzácích Němci, které reprezentuje sedm akrobatů. Nejdelší cestu na MS urazil japonský závodník Kaji Tomonari, jenž je zároveň jediným členem týmu ze země vycházejícího slunce.

Na obloze nad Hosínem předvedou své akrobatické umění i dvě ženy: Ekaterina Antonova je členkou „sborné“, Andrea Fenzau-Lehman patří do německého družstva.

Soutěžící piloti létají své sestavy na akrobatických větroních typu Swift, Fox a SZD.

Mistrovství světa potrvá do soboty 18. července, kdy budou na hosínském letišti v 16 hodin slavnostně vyhlášeni noví mistři světa v akrobacii na kluzácích.

Více informací: http://www.wgac2009.com/ nebo letový ředitel Luděk Kluger - mobil 777 045 540.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář