Letecká výstava AeroExpo 2009 již tento pátek

17.05.2009

Již tento pátek 22. května se otevřou brány výstaviště Letňany a odstartuje tak největší výstava letadel, vrtulníků, avioniky a příslušenství v České republice. Co přinese letošní ročník a na co se můžete těšit?

Letecká výstava AeroExpo 2009 již tento pátek
Letecká výstava AeroExpo 2009 již tento pátek (Zdroj: Aeroweb.cz)

AeroExpo je zcela výjimečná výstava letounů nejrůznějších kategorií, kde na jednom místě můžete spatřit letouny všeobecného letectví od ultralightů až po business jety.

Tato mezinárodní výstava nebyla do srdce Evropy přesunuta náhodou. Již minulý ročník ukázal, že se jedná o výstavu velkého mezinárodního významu a naše republika je s počtem leteckých výrobců i svou polohou pro pořádání letecké výstavy takového formátu velmi příhodné místo.

Premiérový ročník výstavy AeroExpo jsme mohli navštívit na jaře loňského roku. Na letiště Příbram tehdy dorazilo kolem 60-ti výstavních letounů a přes 400 letounů návštěvníků, což jsou čísla, která myslím hovoří za vše. Letos počítají organizátoři s účastí ještě větší.

Co bude k vidění?

Na výstavě AeroExpo 2009 budou k vidění nejnovější typy letounů různých předních výrobců, poslední novinky a inovace v oblasti leteckých motorů, či avioniky, spolu s množstvím dalších výrobků pokrývajících celou oblast všeobecného letectví.


Atec 321 Faeta

Oproti loňskému roku, kdy se na výstavě AeroExpo prezentovalo kolem stovky vystavovatelů, je jich letos přihlášeno celkem 130, z toho 47 z České republiky.


Pilatus PC-6

AeroExpo je velkou příležitostí pro výrobce k představení svých nových výrobků. Nejinak tomu bude i letos. Těšit se můžeme na odhalení nového letounu Atec 321 Faeta. Poprvé na veřejnosti zde budou představeny letouny Pilatus PC-6 a PC-12 a nemůžeme opomenout ani představení zcela nového letounu SKYLEADER 600, který bude k vidění na statické ukázce.


SKYLEADER 600

Seznam vystavovatelů naleznete zde.

„Porovnej, vyzkoušej a kup – to vše na AeroExpo 2009!“ je heslem této výstavy.

Vybíráme to nejzajímavější, co bude na AeroExpo 2009 k vidění:

Tecnam 2006T, King Air 200,  Cirrus 22 Turbo GS, Cessna C-400, a spousta dalších zajímavých strojů.

Celkový seznam letounů na statické ukázce naleznete zde: http://www.expo.aero/prague/pdfs/PragueStaticPlan09.pdf

Součástí AeroExpo 2009 bude výstava HeliExpo 2009

Prohlédnout si budeme moci unikátní vrtulník Safari z produkce Canadian Home Rotors, který vychází ze známého vrtulníku Bell 47 a který se díky svým vlastnostem a prodeji v podobně stavebnice stal nejprodávanějším lehkým vrtulníkem v Evropě. Toto však nebude jediný zástupce rodiny vrtulníků na AeroExpo 2009. Svou účast potvrdili i další přední světoví výrobci vrtulníků, jako je Eurocopter, Robinson, či Schweizer.

Po AeroExpu do muzea

Po návštěvě AeroExpa můžete pokračovat do blízkého leteckého muzea ve Kbelích a prohlédnout si množství historických strojů ve vnitřních prostorech i na venkovních ukázkách. Vstup do muzea je zdarma.

Více informací ZDE

Kdy a kde?

AeroExpo 2009 se koná od pátku 22. května do neděle 24. května na výstavišti PVA Letňany.
Zobrazit na Mapy.cz

den datum otevírací doba
pátek 22. května    10-17
sobota 23. května  10-17
neděle 24. května  10-16


Výstava bude mít dvě části, část venkovní statické ukázky letadel a vrtulníků a část vnitřní v hale 3 a 4.

Jak se tam dostat?

Letňanské výstaviště je vzdáleno pouze 250m od konečné stanice metra C – Letňany, ale samozřejmostí je i parkoviště pro motorizované návštěvníky.

Vstupné:

Zaregistrujte se ZDE, vytiskněte si svou vstupenku (voucher) a získejte zvýhodněné vstupné.

5 Euro – 125 Kč s voucherem (umožňuje vstup po všechny tři dny)
15 Euro – 375 Kč bez voucheru (umožňuje vstup po všechny tři dny)

Chystáte se na AeroExpo přiletět?

Doporučuji pročíst informace uveřejněné zde: http://www.expo.aero/prague/flying.asp
Pro přílet je potřeba se zaregistrovat a získat svůj příletový slot.
Věnujte pozornost i speciálnímu NOTAMU, který byl vydán u příležitosti této výstavy: http://www.aeroweb.cz/clanek.asp?ID=1656&kategorie=25

POZOR: Pro přílet na letitě Letňany je potřeba podat letový plán!

věnujte pozornost NOTAMu ŘLP

AeroExpo v minulém roce ukázalo, že se jedná o zcela výjimečnou leteckou výstavu a příležitost  prohlédnout, vyzkoušet a zakoupit nejrůznější druhy letecké techniky.

Přijďte ztrávit přijemný den mezi stejně "postiženými" lidmy.

Nenechte si ujít AeroExpo 2009!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář