Chci si vyzkoušet, jaké to je být pilotem vrtulníku

07.12.2008

Po akci pro zájemce o létání s letouny jsme se rozhodli uspořádat také setkání, při kterém si můžete vyzkoušet vše, co obnáší být pilotem vrtulníku a zjistit, zda je vrtulník pro vás ta správná volba.

Chci si vyzkoušet, jaké to je být pilotem vrtulníku
Chci si vyzkoušet, jaké to je být pilotem vrtulníku (Zdroj: Aeroweb.cz)

Setkání je určeno pro všechny, kteří si chtějí vyzkoušet, co znamená reálné létání s helikoptérou

Ve spolupráci s AXJ Flying, s.r.o,, chceme uspořádat setkání zájemců, kteří si chtějí vyzkoušet co to je, když se řekne pilot vrtulníku. AXJ Flying, s.r.o. vlastní 3 vrtulníky, od toho nejmenšího ultralehkého Compresse CH-7, přes dvoumístný R22, až po čtyřmístný vrtulník Robinson 44 Raven I, který je pro tuto akci nejvhodnější). Akce má podobný scénář jako Chci si vyzkoušet, jaké to je být pilotem letadla, avšak létat budeme s vrtulníkem. Scénář akce níže se nám osvědčil, proto jej jen mírně uzpůsobujeme možnostem vrtulníku.

Budete plnit funkci 2. pilota. To znamená

Společně s pilotem naplánujete let, zakreslíte trasu v mapě, zkontrolujete aktivaci vzdušných prostorů, naprogramujete palubní přístroje, zjistíte aktuální meteorologické podmínky, provedete předletovou prohlídku letadla, poslechnete si, jak vyžádat povolení ke startu. Odposlechnete správnou frazeologii při komunikaci s řídící věží. Jako druhý pilot zkontrolujete předletové úkony po kapitánovi letadla.

 

Po startu budete mít na starosti navigaci vrtulníku. K dispozici budete mít pouze mapu a kompas

Možná během letu dojde ke ztrátě výkonu motoru a vy budete muset pomoci kapitánovi s diverzí na záložní letiště. Pokud toto nebude v dosahu, pak s výběrem vhodné plochy pro nouzové přistání. Při tom zachovat naprostý klid a kontrolu nad situací. Budete hlásit všechny důležité hodnoty, které uvidíte na přístrojích.

Přistaneme minimálně na 2 dalších místech a po cestě si nenecháme ujít zajímavé místa. Teda jestli na jejich sledování budete mít čas :-)) Čas letu je plánovaný na 1 hodinu a každý z pilotů bude cca 15-20 minut plnit funkci 2. pilota na pravé přední sedačce.

Máme k dispozici vrtulník R 44


Čtyřmístný vrtulník Robinson R44

Po letu bude následovat řádný poletový rozbor (v hospodě)

Při tom všem probereme letecké zážitky, zkušeností. Pobavíme se, co vás zajímá a jak nejlépe začít, pokud vás vrtulník nadchne. Poté je již jen na vás, zda vás tato zkušenost spíše odradí nebo naopak pro vrtulník nadchne.

Najděte si čas a strávíme hezký víkendový den létáním a povídáním o helikoptérách. Zveme všechny zájemce na toto setkání.

Aktuální termíny naleznete na stránce Chci si vyzkoušet být pilotem vrtulníku

Mohlo by vás zajímat