Vynášení družic stíhačkou

20.11.2008

Vynášení družic stíhačkou
Vynášení družic stíhačkou (Zdroj: Aeroweb.cz)

Francouzská Firma Dassault odhalila nové detaily záměru použít útočnou stíhačku Rafale pro vynášení malých družit na nízké oběžné dráhy.

Nosná raketa o hmotnosti 10 tun má být zavěšena na třech závěsnících letounu Rafale - jednom na trupu a dvou dalších pod křídly. Ta má umožňovat vynesení družice o hmotnosti do 150 kg na oběžnou dráhu ve výšce 800 km nad Zemí.

Firma Dassault spolupracuje na projektu s francouzskou kosmickou agenturou CNES již asi čtyři roky a nechala se inspirovat Spojenými státy a Ruskem, které prosazovaly tuto koncepci již zhruba před 30 lety. Rusko vyvinulo systém ASAT (Anti-Satellite Missile) v reakci na program, realizovaný ve Spojených státech, který ve skutečnosti vyústil ve schopnost ničit družice na nízkých oběžných dráhách (555 km). Rusko tento systém přepracovalo pro účely vynášení družic s využitím letounu Su-30 nebo bombardéru Tu-22M. Americká koncepce systému ASAT byla založena na využití speciálně vybaveného letounu F-15, který po dosažení velké výšky odpálil dvoustupňovou střelu ASM-135A o hmotnosti 1,2 t, která byla navedena na družici, kterou pak zničila. Její vývoj byl zahájen v roce 1977 a první test se uskutečnil v roce 1985, kdy byla zničena vysloužilá komunikační družice.

Kongres však krátce potom program zrušil v obavě, že porušuje platné dohody o využití kosmu k vojenským účelům. To však neodradilo Rusy, kteří začali pracovat na svém vlastním systému ASAT poté, co byl americký program zrušen. Pokrok v ruském vývoji systému byl držen v přísné tajnosti, ačkoliv bylo známo že existuje. Ruský ASAT k testům speciální střely využíval upravenou verzi průzkumného letounu MiG-31. Umožňoval vynášet jen malé družice do hmotnosti několika desítek kilogramů.

Dle firmy Dassault bude systém plnit úkoly "obrany a ochrany".

Zdroje:
www.aviationweek.com
www.atmonline.cz

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář