Air Tattoo zrušeno!

15.08.2008

Je to neuvěřitelné, ale je to tak! Tento prestižní, nebojím se říct největší, letecký den v Evropě byl zrušen. Stalo se tak poprvé od jeho začátku. Tedy po 38 letech. Ačkoliv se říká, že období během kterého nad leteckou základnou ve Fairfordu burácejí stroje mnoha národností je ze statistického hlediska vůbec nejlepším, které se nechá za celý rok v Anglii zažít, letos tomu tak bohužel nebylo. Za všechno mohl déšť…

Air Tattoo zrušeno!
Air Tattoo zrušeno! (Zdroj: Aeroweb.cz)

  

Je ráno, 12. července a budík vyzvání na plné pecky. Ačkoliv je sice před pátou ranní, vstávání mě nedělá větší problémy, neboť na tento slavností den se těším jako malý kluk už mnoho měsíců dopředu. Dnes se opět stanu součástí největšího leteckého dne RIAT – Royal International Air Tattoo ( česky: Královské Mezinárodní Vzdušné Tetování). Ještě víc a víc se začínám těšit, když si pomyslím, že RAF letos slaví 90-té výročí. Letos slibují takovou show, která tu ještě nebyla! Stovky letadel ve vzduchu a stovky letadel na zemi. Devět hodin nepřetržitých letových ukázek – to se nikde jinde nedá zažít! Po příjezdu na Londýnské vlakové nádraží Paddington však zůstávám koukat jako „péro z gauče“ na místí informační tabuli, která nemilosrdně informuje, že RIAT je zrušen! Všichni letečtí nadšenci, kteří se od běžných cestujících dají lehce odlišit se střídavě koukají na sebe a na informační tabuli. Nikdo tomu nechce uvěřit! Všichni si myslí, že je to nějaký žert a tak většina z nás nastupuje do vlaku a ve skrytu duše doufá, že se bude lítat. Cesta do města Swindon, ze kterého jezdí autobusy přímo na letiště trvá asi hodinu. Koukám z okna na šedavou oblohu a hlavou se mně honí tisíce otázek…proč?....proč?...proč?

      

Po příchodu na autobusovou zastávku ve městě Swindon se přidávám k hloučku lidí, kteří čtou jakýsi papír vyvěšený na jednom ze sloupů. Teď definitivně končí iluze všech, kteří si mysleli, že se bude něco dít. Na papíru je vysvětleno, že v oblasti letiště pršelo tři dny a všechno je pod vodou. Ale přeci jenom svitla malá naděje…je tu malá šance, že letecký den bude alespoň v neděli. O tom mají organizátoři rozhodnout v 16 hodin. Následuje tak nucená „prohlídka“…spíše desetihodinové zevlování po nezajímavém městečku Swindon. Po této úmorně dlouhé době netrpělivě čekáme na verdikt organizátorů. „Airshow was cancelled for Sunday“ – tuto větu si musím poslechnout ještě několikrát a ještě několikrát se v duchu ujistit, že anglické slovíčko cancel opravdu znamená  české slovíčko zrušit. Už nemá cenu dál nic řešit, jsem unaven a tak se svým kolegou, bratrancem, odjíždíme zpět do Londýna… Cestou zpět přemýšlím o různých věcech. Například co bude s těmi všemi suvenýry, na kterých je natištěno logo letošního RIATu? Jak asi bude prodělečný tento ročník? Jak jsou asi zklamaní návštěvníci, organizátoři a taky i posádky, které sem letěli například z Ománu, Brazílie nebo USA.

     

Fakta:
Středa: pršelo, čtvrtek: pršelo, pátek: pršelo…..těchto 72 hodin pršelo však takovým způsobem, že země přestala stíhat pobírat vodu…začali se dělat kaluže na travnatých letištních plochách. Více jak 4000 vojáků, dobrovolníků a posádek se snažilo během pátku dát letištní prostory do použitelného stavu, ale v podvečer bylo jasné, že se to nepovede. Po konzultaci všech organizátorských složek včetně policistů, hasičů a záchranářů bylo vydáno ve večerních hodinách rozhodnutí sobotní program zrušit. Organizátoři samozřejmě měli připraveno několik krizových plánů pro různé situace, ale velký objem přeháněk tyto plány stejně zhatil. Největším problémem byla parkoviště na polích – ty by se po nájezdu tisíců aut pravděpodobně tak rozbahnili, že by poté nebylo možné odjet. No, každý si může udělat svůj obrázek o závažnosti situaci se přesvědčit z přiložených fotografií. Chtěl bych opravdu moc pochválit organizátory za jejich naprosto profesionální přístup ke vzniklé situaci.

  

Sice jednou rukou musím zamáčknout slzu nad tímto ročníkem, ale druhou rukou musím zatleskat všem pořadatelům!


V pátek 11.7. se konala na základně také VIP akce pro anglickou královnu. Na programu byly průlety celkem devadesáti(!) letounů od Spitfirů až po moderní stroje, kterými RAF v současnosti disponuje. Zkrátka takový průřez historií RAF. Ze začátku vše vypadalo dobře…svítilo sluníčko, ale zanedlouho se opět přihnaly dešťové mraky a začali znovu  „zavlažovat“ letištní plochu…

Slavnostní přivítání královny na letecké základně Fairford

Ideální počasí pro armádní přehlídku...

...zanedlouho končí vydatným děštěm

foto: airtattoo.com

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář