Investoři válčí o letadla

17.06.2008

Kunovice - Jako na trní se asi cítí zaměstnanci společnosti Czech Aircraft Works (CZAW) v Kunovicích, která prožívá jedno z nejkrušnějších období v 8leté existenci. Jeden z trojlístku největších českých výrobců sportovních letadel v kategorii Light Sport Aircraft totiž čelí insolvenčnímu řízení s návrhem na prohlášení konkurzu! O zahájení řízení rozhodl brněnský krajský soud.

Investoři válčí o letadla
Investoři válčí o letadla (Zdroj: Aeroweb.cz)
„Investiční partner SC Aero Ltd, společnost patřící do holdingu Slavia Capital, se celý loňský rok snažil převzít kontrolu nad kunovickou továrnou a jeho snaha ji málem zahubila. Za minutu dvanáct jsme vyhnali jejich manažery a od ledna napravujeme škody, co napáchali. Slavia se však stále nevzdává a poškozuje dobré jméno společnosti u zákazníků, dodavatelů i zaměstnanců, mezi něž vypouští poplašné zprávy,“ komentuje vzniklou situaci Chip Erwin, jednatel CZAW a zástupce druhého nejsilnějšího partnera společnosti Aircraft Enterprices Ltd.

Jenže představitel slovenského holdingu Slavia Capital jeho verzi popírá. CZAW podle Petera Benčurika, zástupce ředitele pro marketing, nesplnila obchodní plán, v květnu se stala insolventní a v prosinci neměla na výplaty zaměstnanců. A ještě si vykoledovala uvalení soudní exekuce prostřednictvím jednoho z dodavatelů...
Chip Erwin měl proto oslovit Slavia Capital s žádostí o poskytnutí krátkodobého úvěru na úhradu mezd a části závazků po splatnosti. „Poskytli jsme společnosti směnečný úvěr jedenáct milionů korun,“ říká Benčurik. Současně si však Slavia nechala mezinárodní poradenskou společností Kensington zpracovat nezávislý audit CZAW, který prý jen potvrdil znepokojivou ekonomickou situaci. Z auditu podle Benčurika třeba vyplynulo, že společnost má 260 věřitelů a „pyšní“ se závazky po splatnosti více než 30 milionů korun. A věřitelé začali postupně hrozit podáním návrhu na konkurz, čemuž chtěla Slavia zabránit.


www.airplane.cz

„Vyzvali jsme zbývající dva partnery k okamžitému jednání, které by vedlo ke stabilizaci, ale bez výsledku. Z důvodu neřešitelné situace jsme proto instruovali banku, aby požádala CZAW o splacení směnečného úvěru. Marně. Jelikož naše společnost je regulovaná Národní bankou Slovenska a orgány Evropské unie a na směnku bychom museli vytvářet opravné prostředky, postoupili jsme věc společnosti, která se specializuje na řízení problémových aktiv. Ani na její výzvu na splacení směnečného úvěru však CZAW nereagovala,“ krčí rameny Benčurik.

Společnosti Cominvest Associated Limited, novému držiteli směnky, rychle došla trpělivost a podala návrh na zahájení insolvenčního řízení, který Krajský soud v Brně akceptoval. „Slavia odmítla splátkový kalendář a dluh prodala, což byla poslední rána pod pás,“ reaguje na koketování s konkurzem Chip Erwin, podle kterého byl rok 2007 pod manažerským vedením lidí s SC Aero Ltd katastrofální. „Společnost málem přivedli k bankrotu! Napáchali nedozírné škody, představující bezmála základní kapitál společnosti,“ tvrdí Erwin. CZAW už se ale údajně otřepal z nejhoršího a opět na plné obrátky rozjíždí výrobu. Z hangáru už prý vyletělo sto letounů a na stole leží objednávky na dalších 250 kusů. „Máme zajištěnou výrobu, odbyt i zaměstnance, veškerou energii bohužel vynakládáme do boje s partnerem,“ kroutí hlavou jednatel CZAW, která se proti insolvenčnímu řízení bude bránit žádostí o moratorium (odsunutím splatnosti závazku). „Informace o rozběhu společnosti nejsou postaveny na reálné bázi,“ reaguje na zprávu ze Slovácka Benčurik, podle kterého se společnost nevyhne konkurznímu řízení. Slavia Capital ani SC Aero Ltd však nejsou a nebudou mezi věřiteli.

„Skupina společností Slavia Capital přišla při investici v CZAW do kontaktu s nestandardním partnerem a je připravená se soudem určeným správcem konkurzní podstaty spolupracovat. Záměrem restrukturalizace je zabezpečit efektivní fungování společnosti, získat silného strategického investora a zajistit dlouhodobý růst firmy. Lehká sportovní letadla jsou totiž perspektivním průmyslovým odvětvím,“ řekl Benčurik. O vstup do společnosti podle něj už projevili zájem investoři z USA, Ruska a Německa. „Naším cílem zůstává prodávat kvalitní letadla, zaměstnávat lidi a hospodařit s kladným výsledkem,“ zdůraznil Benčurik.
Jednatel CZAW však o konkurzu nechce slyšet a zvažuje trestní oznámení. „Věřím, že snaze o zničení firmy odoláme. Ostatně zdvojnásobení výroby oproti stejnému období loňského roku je signálem, že jsme na správné cestě. Bankrotující firma vypadá jinak,“ neskládá zbraně Erwin, který si budoucnost CZAW už umí představit pouze bez Slavie Capital. „Jsem připravený zaplatit jedenáct milionů a dohodnout se na vypořádání. V opačném případě požádáme soud o uvalení likvidace a firmu koupím,“ má jasno padesátiletý Američan žijící v Uherském Hradišti. Zaměstnanci podle něj mohou zůstat v klidu, žádné propouštění prý nehrozí. Ne všechny však asi uklidnil, někteří už totiž zamířili do Aircraft Industries...

Dobrý den s kurýrem
www.idobryden.cz

Mohlo by vás zajímat

Témata

Výroba letadel


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář