Český ultralehký letoun překonal světový rekord v rychlosti

13.03.2006

Stroj pilotovaný Jiřím Unzeitigem a Věrou Vavřínovou dosáhl na 17,4kilometru dlouhé trase z Berouna nad hrad Žebrák průměrnou rychlost 274,78 km/h.

Český ultralehký letoun překonal světový rekord v rychlosti
Český ultralehký letoun překonal světový rekord v rychlosti (Zdroj: Aeroweb.cz)
Mezinárodní letecká organizace FAI uznala loňský výkon českého letounu V3 za světový rychlostní rekord. Stroj pilotovaný Jiřím Unzeitigem a Věrou Vavřínovou dosáhl na 17,4kilometru dlouhé trase z Berouna nad hrad Žebrák průměrnou rychlost 274,78 km/h. Dřívější světový rekord Němců Johannese Kesslera a Margarete Krawiecové na francouzském stroji Dynaero MCR 01 UL tak vylepšil o téměř deset kilometrů v hodině. Oznámení o světovém rekordu doručila FAI v pátek 10. 3. Letecké amatérské asociaci.

Rekordní pokus český letoun dosáhl ve standardní konfiguraci. Před letem na něm majitel neprovedl žádné úpravy vedoucí ke zvýšení výkonu. Optimální nebyly ani meteorologické podmínky, letoun nebyl vyleštěn ani na něm nebyly přelepené spoje, což by snížilo odpor a tím zvýšilo letovou rychlost. Podle Koubíka tak má stroj potenciál svůj vlastní světový rekord ještě dále překonávat a vylepšit také světové rekordy v dalších disciplínách.

VL3 navrhla konstrukční kancelář Vanessa air bratří Kábrtů, od roku 2004 ho vyrábí firma KLN z Vysokého Mýta. Stroj, který spadá do ultralehké kategorie a s dvoučlennou posádkou a plnými nádržemi tak váží maximálně 450 kg, byl navržen právě pro rychlejší cestování. Firma zatím vyrobila pět kusů. Podle Koubíka je o nový letoun zájem hlavně v zahraničí. V současnosti je totiž stále vyšší poptávka po rychlých a výkonných ultralehkých letadlech.

Kromě strojů typu VL3 se v Česku vyrábí řada dalších letounů. Ročně jich české firmy vyprodukují asi 360 a k tomu další stovky komponentů. Výrobou se zabývají dvě desítky firem, které zaměstnávají celkem asi 1500 lidí. Tržby výrobců ultralehkých letadel v ČR se ročně pohybují kolem 700 milionů korun.

V ultralehkém letectví drží světové rekordy kromě nového výkonu letounu VL3 i další čeští piloti a stroje; jedním z nejúspěšnějších českých rekordmanů je rogalista a pilot kluzáků, mistr Evropy i světa Tomáš Suchánek, který dodnes kraluje světovým tabulkám v několika rogalistických disciplínách. V jednu dobu držel Suchánek dokonce dvanáct světových rekordů současně.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Ultralighty


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář