Souhrn novinek a změn v létání k 30. březnu 2017

18.03.2017 1 příspěvek

Již za necelé dva týdny nás čeká významná změna vzdušného prostoru a přeladění většiny komunikačních frekvencí na území Čech. Pojďme se v kostce podívat, o jaké změny se jedná a kde najdeme nové aktuální informace pro naše rekreační i profesionální VFR létání.

Souhrn novinek a změn v létání k 30. březnu 2017
Souhrn novinek a změn v létání k 30. březnu 2017 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Změny v rozdělení vzdušného prostoru

Začnu změnami v uspořádání vzdušného prostoru. Věnovat se budu prostorům pod FL95 - to je všem, které jsou zobrazené ve VFR leteckých mapách (v mapách Databáze letišť, ICAO mapě ČR od LIS, v mapách od LAA) a které jsou také detailně popsané ve vaší Databázi letišť. Ostatně nad FL95, tj. ve vzdušném prostoru třídy C, naše rekreační létání většinou neprovozujeme.

K 30. březnu je provedeno kompletní přepracování TRA (dočasně rezervované prostory) a následné změny v TSA (dočasně vyhrazené prostory) v trojúhelníku mezi Pardubicemi, Brnem a Ostravou. Většina TRA prostorů v této oblasti byla zrušena a nahrazena novými prostory s pozměněnými vertikálními i horizontálními hranicemi a se sjednoceným číslováním. V loňském roce byly přečíslovány prostory TRA v okolí Náměšti (a hlavně v gesci vojenské základny Náměšť) a byla jim vyhrazena část číselné řady z číslování TRA - konkrétně TRA 10-19. Letos armáda přeznačila prostory v gesci 21. zTL Čáslav na číselnou řadu TRA 30-39. Našeho létání se týkají prostory TRA 31+32+33+34, z čehož TRA 34 je nově pod FL95 vyhlášen s publikovanou dobou pouze v zimním období (říjen-březen).

Byly kompletně přepracovány vstupní/výstupní/vyčkávací body pro CTR/TMA Čáslav, Náměšť a Pardubice. Změna pro Náměšť a Čáslav je platná již od prosince 2016, tak je s ní většina z vás nejspíše již seznámena, od 30. března jsou kompletně přepacovány body také pro Pardubice. Armáda již ustoupila od výlučného používání místních názvů a tak byly například zrušeny body Heřmanův Městec, Hrochův Týnec, Rohovládová Bělá (k velké smůle obzvláště všech zahraničních pilotů - pro které muselo být hlášení například Rohovládová Bělá zážitkem až do přistání smiley). Nové body jsou pojmenovány dle běžného standardu písmeny hláskovací abecedy. Zároveň byly stanoveny vyčkávací obrazce a příletové/odletové tratě - vše najdete zobrazeno jak v leteckých mapách z vydavatelství Avion, tak ve vaší nové Databázi letišť.


Mapa rozdělení vzdušného prostoru ČR (kliknout pro zvětšení)


Mapa rozdělení vzdušného prostoru SR (kliknout pro zvětšení)

Byly zavedeny prostory TSA pro létání v dlouhé vlně (doposud publikované jako dočasné prostory v rámci AIP SUP - tzv. Wave Camp). Jedná se o prostory TSA 42-49 - jejich spodní vertikální hranice však začíná až od FL95, tak tyto prostory nejsou v běžných VFR leteckých mapách zobrazeny. Se zavedením těchto nových TSA byl také zrušen TRA 51 (v Jeseníkách).

Mezi ostatními změnami najdeme zrušení, zavedení a změny prostorů většinou ve vztahu k danému regionu. Zaveden nový zakázaný prostor P 13 Vrbětice (nahrazující dočasně publikovaný prostor v okolí Vrbětic). Zrušen TRA 88 Merklín (z důvodu jeho dlouhodobého nevyužívání). Rozdělen TSA 4 na čtyři díly - nově je vypublikován a může být aktivován buď jako celý TSA 4 nebo jen jeho části A, B, C a D. Zaveden nový nebezpečný prostor D 4 - hned vedle D 8 (oboje u Dolních Dunajovic). Provedena místní úprava CTR Ruzyně (a následně TMA I Praha, které na CTR přímo navazuje) v jeho jižní části, v blízkosti letiště Praha Točná (za účelem zjednodušení přiblížení na LKTC).

Změny v komunikačních frekvencích

Změna komunikačních frekvencí s rozestupem kanálů 25 kHz na komunikační kanály s rozestupem 8,33 kHz byla započata již v listopadu 2016 a týkala se pražského CTR/TMA. Nyní od 30. března přechází na nové kanály většina území Čech a od listopadu 2017 to bude zbytek kmitočtů - většinou území Moravy a Slezka. Ale pozor - toto územní dělení není možno považovat za směrodatné, jelikož některé frekvence v Čechách se převádějí až v listopadu a hranice přechodu mezi Moravou/Slezkem a Čechami také vůbec neodpovídají geografické hranici.

Jelikož je platnost vaší nové Databáze letišť na celý rok (až do jara 2018) jsou tam samozřejmě již zaneseny nejen všechny změny k 30. březnu, ale také změny s platností od listopadu 2017. A abyste nemuseli na podzim tápat a při každém ladění vaší radiostanice kontrolovat, jestli se jedná o již změněný kanál nebo starou frekvenci, kterou musíte nahradit novou, zavedl jsem jednoduchý a přehledný systém. Každá frekvence, která bude v listopadu 2017 změněna, je označena na konci hvezdičkou (*) - tak po 9. listopadu hned na první pohled poznáte, že se máte podívat do textu a najít si nový komunikační kanál. V Databázi letišť jsou kanály uvedeny přímo v textu u každého letiště, v Profi verzi - kde je více místa - jsou dokonce hned za každou frekvencí, vždy s označením WEF 09NOV17 (platné od 9. listopadu 2017). V leteckých mapách z našeho vydavetelství jsou takovéto frekvence označeny také hvězdičkou a nové kanály najdete v přehledné tabulce na okraji mapy. Přehledně uspořádanou tabulku změn frekvencí/kanálů najdete v sekci Briefing Databáze letišť 2017 a zároveň také jako přílohu tohoto článku - můžete si ji stáhnout zde.

V sekci letišť nastalo také mnoho místních změn, které jsou zpracovány vždy v konkrétním záznamu letiště. Potěšující je nárůst počtu nových ploch a heliportů. Do Databáze letišť 2017 jsem jich mohl zařadit devět nových! To je skutečně vysoké množství a mám z toho upřímnou radost! Osm ploch a heliportů je v České republice a jedna plocha je na Slovensku. V České republice se jedná o nové plochy: Hory (plocha byla před mnoha lety uzavřena a nyní byl provoz obnoven), Kejžlice, Luhačovice, Panoší Újezd, Slezská Harta (plocha Slezská Harta byla také již před několika lety krátce publikována, nyní je plocha znovu otevřena, ale na jiném pozemku - přibližně 5 km od původní polohy), Terezín a nové heliporty Martinov a Solnice ACL. Na Slovensku se jedná o plochu Masníkovo. Ve vaší nové Databázi letišť 2017 tak najdete celkem 241 letišť, UL ploch a heliportů. V Česku je to 94 letišť, 95 UL ploch, 10 heliportů a na Slovensku je to 30 letišť a 12 UL ploch.

Databáze letišť 2017 vychází 24. března

Jubilejní 20. ročník Databáze letišť 2017 vychází již 24. března, tak abyste měli dostatek času na projití si všech změn a novinek. Ale pozor - její platnost je až od 30. března - nepoužívejte ji dříve! Součástí Databáze letišť 2017 jsou jako každoročně také kvalitní letecké mapy pro VFR létání. Jedná se o navigační mapu VFR 1 : 500 000 a plánovací mapu spodního vzdušného prostoru 1 : 1 000 000 (obě mapy samozřejmě jako Databáze letišť zahrnují území České republiky i Slovenska). Navíc najdete ke každému výtisku opět přibalenou mapu ICAO České republiky 1 : 500 000 od LIS ŘLP ČR. Novou Databázi letišť s leteckými mapami si můžete objednat již nyní na http://www.aerobaze.cz/pilotshop/index.php?&log[]=4&ks[4]=1.

Ke 30. březnu jsou samozřejmě připravé také aktualizace všech údajů pro elektronické aplikace a ostatní software, kde informace z vaší Databáze letišť najdete. Jedná se nejen o naši vlastní aplikaci pro zařízení Apple (iPhone a iPad), ale především perfektní celoevropskou navigační aplikaci SkyDemon, do které si můžete dokoupit podrobné informace z Databáze letišť k vaší platné licenci přímo na jejich stránkách (www.skydemon.aero - v sekci Buy SkyDemon). Dále pak aplikace Air Nav Pro, Rocket Route, Sky Map a Flight Planner. Z domácích například Smart Maps Aero a údaje z Databáze letišť najdete také na Mapy.cz a v AirQuest.cz. Samozřejmě uvedeme nová aktuální data také pro volné stažení na stránkách www.aerobaze.cz/gps.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Zmeny

23.03.2017 v 9:50 Rosta

Ja to nechapu. Proc se musi kazdy rok delat tolik zmen. To nemuzou jednou uplne cele prekopat a pak dat 10 let pokoj?

Odpovědět

Přidat komentář