Na Okinawě havaroval Osprey, Spojené státy část strojů uzemnily

14.12.2016 1 příspěvek

Na Okinawě havaroval Osprey, Spojené státy část strojů uzemnily
Na Okinawě havaroval Osprey, Spojené státy část strojů uzemnily (Zdroj: Aeroweb.cz)

U pobřeží Okinawy havaroval v noci na středu americký konvertoplán MV-22 Osprey. Stroj zřejmě spadl do moře po nepovedeném nácviku doplňování paliva za letu. Všech pět osob na palubě vyvázlo se zraněními.

Nehoda se stala přibližně v deset hodin večer místního času, zástupci americké posádky na ostrově krátce nato uzemnili všech 24 stroj sloužících na japonském ostrově. Včerejší událost nadále vyostřila napětí mezi Američany a místním obyvatelstvem, které se již delší dobu ostře staví proti přítomnosti americké armády na ostrově. Největší pozornost úřadů na sebe přitom často poutá právě letka Ospreyů, která působí z letiště v hustě obydlené oblasti, a to i přes častou kritiku bezpečnosti provozu strojů.


Havarovaný MV-22 Osprey / Foto Kyodo/Reuters

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Kritika bezpečnosti

19.12.2016 v 7:16 Radek V.

Osprey je reálně bezpečnější, než jakýkoliv vrtulník. U všech nehod za posledních 15 let není příčinou selhání stroje (technická porucha), ale buď extrémní letové podmínky, chyba pilota. nebo jako v tomto případě poškození vnějším vlivem (hadice pro tankování za letu poškodila rotor/vrtuli).

Odpovědět

Přidat komentář