Jubilejní rok ve Dvoře Králové nabídne závody Blaníků i letecký den

17.06.2017

Jubilejní rok ve Dvoře Králové nabídne závody Blaníků i letecký den
Jubilejní rok ve Dvoře Králové nabídne závody Blaníků i letecký den (Zdroj: Aeroweb.cz)

Již dvacet let své existence letos oslaví jeden z nejpopulárnějších plachtařských závodů, Safari Pohár konaný na letišti ve Dvoře Králové. Pro zároveň čtvrté neoficiální Mistrovství České republiky dvousedadlovek si přitom organizátoři připravili plno novinek a překvapení. 

Největší změnou oproti minulým rokům je návrat k původní koncepci bývalého PMČR_d , kde po jeho vzoru organizátor připravil pro legendární Blaníky L-13 a L-23 samostatnou třídu. Vytvoření takové třídy přitom kromě trochy příjemné nostalgie nabízí i lepší možnost stavby tratí - ve společné kategorii  totiž v minulých ročnících často stály Blaníky i proti výrazně výkonnějším a modernějším typům dvousedadlových větroňů. Díky práci organizátorů navíc letošní ročník zaštiťuje společnost Blaník Aircraft CZ, jež do soutěže v kategorii Blaníků poskytla atraktivní a hodnotné prize money v podobě 10%, 6% a 4% slevy z ceny zesílení Blaníku L-13 pro první tři soutěžní posádky.


Start 19. ročníku Safari ve Dvoře Králové / Foto Petr Kolmann

Všem pilotům na Safari bude mezi 1. a 15. červencem k dispozici široké zázemí, účastníci se mimo jiné mohou těšit i na rožnění či dokonce mobilní pekárnu. Podle organizátorů by totiž z letošního ročníku neměl nikdo odjet s prázdnou. Kromě cen pro vítěze celé soutěže i šampiony v jednotlivých kategoriích (v rámci Safari třídy Klub, Kombi; dále třída Blaníků v rámci neoficiálního PMČR dvousedadlovek) jsou připraveny odměny i pro vítěze jednotlivých disciplín, stejně jako dárky pro všechny účastníky soutěží.

Tím však oslavy jubilejního roku nekončí, kromě Safari slaví i samotné letiště, a to dokonce již 70 let své existence. O poslední prázdninové sobotě 26. srpna tak letiště ožije leteckým dnem, v jehož rámci bude kromě letové ukázky Armády České republiky a vystoupení současného druhého muže v pořadí Red Bull Air Race Martina Šonky na jeho Extře 300SR k vidění i celá řada unikátních vystoupení historických a současných aeroklubových letounů. Mezi nimi určitě stojí za zmínku originál větroně Grunau Baby 2b, jeden z posledních vyrobených kusů, respektive na airshow málokdy viděné představení startu aerovlekem i navijákem. Letový program bude probíhat mezi 13. a 16. hodinou, na zemi pak bude show jako v předchozích letech doprovázet představení záchranných složek. Více informací o připravovaných oslavách na letišti ve Dvoře Králové nad Labem najdete na stránkách aeroklubu.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Plachtění


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář