O pětinu více cestujících na ruzyňském letišti, nejvíce jich míří do Británie

26.04.2017

O pětinu více cestujících na ruzyňském letišti, nejvíce jich míří do Británie
O pětinu více cestujících na ruzyňském letišti, nejvíce jich míří do Británie (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letiště Praha minulý týden ve svém tiskovém prohlášení zveřejnilo informaci o významném meziročním zvýšení počtu odbavených cestujících v prvním čtvrtletí roku 2017. Oproti stejnému období roku 2016 na ruzyňském letišti odbavili o téměř 430 000 pasažérů více, celkem 2 718 889.

Včera jsme psali o rekordním obratu ŘLP ČR za loňský rok. Pozitivní vliv na něj měl mimo jiné i nárůst provozu na ruzyňském letišti. To se v roce 2016 prezentovalo 136 619 pohyby. Začátek letošního roku navazuje na příznivý trend. Za téměř 19% nárůstem počtu odbavených cestujících za první kvartál podle Letiště Praha stojí zřízení nových linek, zvyšování kapacit u oblíbených destinací a vyšší obsazenost letadel. Téměř 80% vytížení strojů je vyšší než očekávané.


Foto Letiště Praha

Nárůst v podobné výši jako doprava osob si na konto připsala i nákladní letecká přeprava. Zde vidí Letiště Praha hlavní příčinu ve větším množství dálkových linek doplňovaných nákladem.

Zhruba každý sedmý cestující letěl z Ruzyně do Velké Británie, žádný jiný stát nemá mezi destinacemi tak vysoké zastoupení. Největší meziroční nárůst ve sledovaném období pak zaznamenala Itálie (o 40 %) a Rusko (o 36 %).


Zdroj Letiště Praha

Tisková mluvčí Letiště Praha, Marika Janoušková, poskytla naší redakci také přehled deseti nejvyhledávanějších cílových letišť v prvním čtvrtletí letošního roku. Na čele oproti stejnému loňskému období vystřídalo díky 17% nárůstu počtu cestujících pařížské letiště Charlese de Gaulla moskevské Šeremetěvo, kterému pro letošek na prvenství 13% nárůst nestačil. Třetí zůstává Amsterdam. Nejvíce si mezi první desítkou polepšil londýnský Gatwick a to o 58 %. Pokud bychom hodnotili města jako celek, pak by Londýn překonala v absolutních hodnotách čtvrtá Dubaj svým 32% nárůstem. Příčinou je odlišný trend na třech různých londýnských letištích. Zatímco Gatwick významně posílil, letiště Heathrow víceméně stagnovalo a do Stanstedu mířilo z letiště Václava Havla meziročně o 21 % pasažérů méně.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář