190 miliónů nalétaných kilometrů pomohlo ŘLP ČR k nejvyššímu obratu

25.04.2017

190 miliónů nalétaných kilometrů pomohlo ŘLP ČR k nejvyššímu obratu
190 miliónů nalétaných kilometrů pomohlo ŘLP ČR k nejvyššímu obratu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Minulý týden státní podnik Řízení letového provozu České republiky (ŘLP ČR) zveřejnil na svých stránkách hospodářské výsledky za rok 2016 spolu s údaji o množství a druhu jím řízeného provozu ve vzdušném prostoru našeho státu. Obrat přes čtyři miliardy korun je historicky vůbec nejvyšším.

Jelikož je ŘLP ČR financováno z výnosů za poskytované služby, překročení plánovaného výsledku hospodaření pomohl oproti loňsku větší počet pohybů, související s globálním rozvojem letecké dopravy. Svou roli sehrál i sedmiprocentní meziroční nárůst počtu pohybů na ruzyňském letišti, kterým byla potvrzena změna trendu z klesajícího na stoupající počet pohybů, ke které zde došlo v roce 2015. Za podstatnou skutečnost ve své tiskové zprávě ŘLP ČR uvádí také to, že ceny za poskytované služby od roku 2009 nezvyšuje.

K zisku téměř půl miliardy korun v roce 2016 přispělo celkem 836 917 pohybů, během kterých v našem vzdušném prostoru stroje proletěly 190 miliónů kilometrů. To je pro představu více než jaká je vzdálenost mezi Zemí a Sluncem. Získané prostředky by měly být použity zejména na další rozvoj letových provozních služeb.

Z více jak 92 % se na celkovém výnosu podniku podílelo poskytování letových navigačních služeb. V jejich rámci pak plynuly více než tři čtvrtiny příjmů z traťových navigačních služeb. Další tržby mají původ např. v letištních a přibližovacích službách a vlastních komerčních aktivitách prováděných prostřednictvím letecké školy CANI (Czech Air Navigation Institute).


Zdroj ŘLP ČR

Mezi uživateli služeb ŘLP ČR udělal největší meziroční skok Ryanair. Svůj podíl zvýšil téměř o 30 %. O 15 % výše se dostaly společnosti Qatar Airways a Wizz Air. Přes lehký pokles svého podílu zastoupení oproti roku 2015 zůstává na čele s necelými osmi procenty Lufthansa následovaná Emirates a Turkish Airlines.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář